luni, 21 octombrie 2013

Ghid ecologic de ingrijire a corpului


Din dorinta de a avea o sanatate optima mancati alimente ecologice pline de vitamine, minerale si nutrienti usor de asimilat de catre organism. De ce sa folositi si produse ecologice de ingrijire a corpului ??
Cei mai multi dintre noi nu se gandesc la produsele pe care le folosim pentru a ne hrani pielea la fel de mult ca la produsele alimentare. Pielea noastra este ca un burete fiind “poarta de intrare” a substantelor chimice si ceea ce am pus pe ea ajunge in corpurile noastre. Substantele absorbite de piele merg direct in fluxul sangvin, ocolind sistemul de filtrare al rinichilor si ficatului. Aceste doua organe joaca un rol crucial in sprijinirea organismului de a procesa si a filtra toxinele.
Din pacate, multe dintre ingredientele continute in produsele de ingrijire personala, cum ar fi sampoanele, lotiunile, sapunurile, parfumurile sunt periculoase, toxice si au efecte adverse asupra sanatatii noastre.

Potrivit Environmental Working Group (o organizatie non-profit ce si-a dedicat activitatea evaluarii substantelor chimice din mediu si a acelor substante ce reprezinta amenintari la adresa sanatatii publice) "82.000 de substante chimice sunt aprobate pentru utilizare in produsele de ingrijire personala in SUA, unul din opt fiind substante cu potential cancerigen, pesticide, perturbatori endocrini, derivati petrochimici, degresanti si surfactanti etc ...."
Aceste substante chimice industriale sunt de obicei utilizate ca ingrediente de baza in cosmeticele si produsele noastre de ingrijire personala! In plus, 22% din toate produsele cosmetice pot fi contaminate cu impuritati care sunt cunoscute drept cancerigene (www.ewg.org). Aceste substante nu sunt doar “producatoare” de cancer, dar, de asemenea, duc la aparitia problemelor hormonale, tulburari ale sistemului nervos, afectarea fertilitatii si tulburari legate de sistemul de reproducere.
Substantele pe care le folosim in viata noastra de zi cu zi au efecte pe termen lung. Multe dintre ingredientele care sunt folosite in produsele farmaceutice si produsele de ingrijire personala sunt gasite in mediul inconjurator. Unele dintre aceste substante s-au dovedit de asemenea a fi daunatoare pentru animalele salbatice, pesti si alte animale marine, datorita fenomenului de bioacumulare. Bioacumularea este ceea ce se intampla in tesuturile unui organism individual (cum ar fi cel animal sau uman), ca urmare a nivelurile crescute de substante, cum ar fi pesticidele absorbite din alimente sau apa.
Gandeste-te: De fiecare data cand ne spalam pe maini, ne facem dus, ne spalam pe dinti sau ne parfumam, pulverizam aceste substante in aer sau le eliminam in sursele de apa iar in cele din urma acestea reajung in pamant si in atmosfera. Daca produsele pe care le folosim contin substante chimice periculoase sau toxice, atunci vom pune nu numai sanatatea noastra in pericol, dar contribuim si la poluarea si degradarea planetei noastre.

Toate acestea sunt evitate de fiecare data de cei care au adoptat un stil de viata natural si organic prin folosirea produselor de ingrijire personala “green” (ecologice) si eco friendly.
Exista o mare controversa in industria produselor de ingrijire cu privire la practicile de etichetare adevarate. In produsele naturale si ecologice de ingrijire a corpului trebuie sa se evite utilizarea tuturor ingredientelor toxice si sa fie evidentiate prin siglele de certificare organica sau naturala (dupa caz) ce atesta veridicitatea si calitatea superioara  a acestora.
Cu toate acestea, nu toate produsele ce contin cuvintele "natural" sau "organic" (chiar si cele mai populare branduri care se gasesc in magazinele cu specific naturist) au doar ingrediente din natura. Multe companii folosesc abuziv termenii ecologic – organic – biologic – natural pentru vinde produse de ingrijire a corpului cu un singur ingredient de natura organica. Acestea scot in evidenta singurul ingredient bio (exemplu – Floarea de colt BIO - G.....r si Brusture BIO – N...a) insa acesta nu are nici o valoare in multitudinea de ingrediente de natura chimica ce ii anihileaza tot efectul. Eu insa imi ridic un alt semn de intrebare: cum poate fi scos pe piata un produs cosmetic cu floare de colt cand aceasta este periclitata si se afla pe lista rosie UNESCO - pentru protectie prioritara) ???
Acest gen de produse cosmetice nu pot adera la standardele de certificare organica si de fapt induc in eroare consumatorii, utilizand ingrediente sintetice cunoscute a avea proprietati toxice.
Cele mai folosinte ingrediente toxice sunt: ftalatii, parabenii, produse pe baza de petrol (cum ar fi uleiul petrolatum, uleiuri minerale si parafina), BHT (butilat hydroxytoulene), propilen glicol, hidrochinona, plumb acetat, toluen, AHA (alfa-hidroxi acizi) si sodiu lauril sulfat.

Asadar, VA INTREBATI CUM AR TREBUI SA ALEGETI PRODUSELE DE INGRIJIRE A CORPULUI ???
  1. Mai intai de toate, trebuie sa evitati produsele care contin substante chimice periculoase, toxice si sintetice. Folositi lista de ingrediente toxice ca un ghid atunci cand mergeti la cumparaturi si cititi etichetele de pe fiecare produs. Vezi lista completa AICI
  2. Cautati pe produs etichetele de certificare organica. Sigla de certificare este singura garantie ca ceea ce cumparati este cu adevarat ecologic! Prin lege, toate produsele cu adevarat ecologice trebuie sa fie certificate. Afla mai multe despre certificari AICI
  3. Nu va lasati indus in eroare de ambalajele frumoase sau de publicitatea inselatoare. Fiti de doua ori mai precauti atunci cand alegeti produse care sunt descrise ca avand "ingrediente naturale" sau descrise ca fiind "pure", "fara parfum" si "hipoalergenice". Acesti termeni pot fi folositi frecvent pentru produsele care nu sunt tocmai organice. Cu atat mai mult cautati pe aceste produse siglele de certificare.
  4. Evitati produsele care au fost testate pe animale. Agricultura ecologica si produsele cu adevarat organice NU sunt testate pe animale (Cruelty free)
  5.  Cautati produse care contin plante reale: extracte naturale de plante, ierburi, flori si uleiuri esentiale (folosite atat pentru a conserva produsul cat si pentru parfum). In mod ideal, produsele ecologice de ingrijire a corpului ar trebui sa fie create doar cu ingrediente naturale si organice. 
  6. Cititi etichetele produsului de ingrijire, asa cum probabil faceti atunci cand alegeti produsele alimentare. Trebuie sa va obisnuiti sa faceti acest lucru de fiecare data in magazin. Amintiti-va ca aceste ingrediente vor ajunge pe pielea dvs, pe familia dvs, pe copiii dvs si sunt absorbite in sange. Nu vreti “o dieta” de substante chimice sintetice si toxice!
Ce altceva mai puteti face? Cititi acum ingredientele produselor cosmetice pe care le utilizati. Daca suna a ora de chimie aruncati-le cu incredere
Intregul continut al site-ului www.biorganicbubu.ro este proprietatea Danucol SRL-D si a furnizorilor sai, fiind aparat de Legea nr 8/1996 (legea pentru protectia drepturilor de autor). Folosirea fara acordul in scris al societatii Danucol SRL-D, a oricaror informatii, date sau fotografii, se pedepseste in conformitate cu legislatia in vigoare.

Un comentariu:

  1. Tu ti-ai pus un semn de intrebare cu privire la denumirile ce te duc cu gandul la natural dar la o simpla citire a etichetei descoperi ca produsul are doar URME ale naturalului... ? Din pacate pentru multi natura creste in eprubete si laboratoare... Apoi ne miram ca suntem bolnavi... Weekend-ul trecut am fost la farmacie sa intreb de ciorapi medicinali pentru mama soacra... Stand frumusel sa-mi vina randul imi "sar" in ochi sapunurile Naturalis. Am luat unul cu trandafir si primul impact a fost mirosul. "Dragut" am zis in sinea mea... pana l-am intors si am citit eticheta: SLES (sodium laureth sulfate),SLS (sodium lauryl sulfate), parfum (fara a i se mentiona provenienta) desi ei se lauda a folosi uleiuri esentiale, glicerina (vegetala sau ... nu?) pe langa multe altele. Partea cu adevarat trista este ca majoritatea le cumpara cu certitudinea ca sunt naturale... doar o indica numele NU?

    RăspundețiȘtergere