Socata este o bautura naturala foarte
buna, energizanta si racoritoare dar mai ales sanatoasa. Acest lucru il datoram
socului care are proprietati antiinflamatoare, emoliente si detoxifiante si
ajuta impotriva racelilor, asteniei si infectiilor urinare. Si daca in
socata folositi miere si nu zahar, beneficiati si de antioxidanti, vitamine si
minerale
Pentru a prepara licoarea magica aveti
nevoie de multa dragoste si de ingrediente naturale:
- 10 - 12 flori de soc proaspete (sau 14 – 16 flori uscate),
- 3 - 4 lamai,
- 500 g miere (dupa preferinta).
Aveti grija sa fie miere naturala din sursa sigura, nu contrafacuta cu zahar si siropuri. Daca o luati din supermarket nu ati rezolvat nimic inlocuind zaharul din reteta propriu-zisa cu miere), apa plata, 1 borcan mare de 5 litri.
- 10 - 12 flori de soc proaspete (sau 14 – 16 flori uscate),
- 3 - 4 lamai,
- 500 g miere (dupa preferinta).
Aveti grija sa fie miere naturala din sursa sigura, nu contrafacuta cu zahar si siropuri. Daca o luati din supermarket nu ati rezolvat nimic inlocuind zaharul din reteta propriu-zisa cu miere), apa plata, 1 borcan mare de 5 litri.
Sunt si retete de socata in care se
utilizeaza zahar in loc de miere, sare de lamaie in loc de lamaie, drojdie sau
boabe de orez pentru fermentare. Eu am preferat sa merg pe reteta copilariei
mele, asa cum am vazut-o la mama acasa, inca de pe vremea cand ma jucam cu
“papusile” (asta e o alta poveste, pentru ca nu imi placeau papusile din
plastic si preferam sa ma joc cu papusi facute de bunica din imbracaminte sau
din stiuleti de porumb in plina dezvoltare - cand le dadea matasea) Sa revenim
la reteta noastra
Prepararea socatei este extrem de simpla
si nu va ia mai mult de 20 de minute.
- Daca optezi pentru florile proaspete, atunci trebuie sa le treci printr-un jet de apa rece pentru a elimina praful si micile insecte ce salasluiesc pe ele. In lipsa florilor proaspete, putem opta cu incredre la florile uscate cu grija si pastrate (pentru momentele in care dorim sa ne rasfatam cu o bautura naturala sanatoasa) in pungute pe hartie bine inchise.
- Mierea se pune in borcan cu apa cat sa o acopere si se amesteca usor cu o lingura de lemn pana se topeste. Eu am preferat mierea cremoasa ecologica de floarea soarelui Wilhelm Tartler. (Daca nu ati incercat pana acum mierea Tartler v-o recomand, este extraordinara. O gasiti aici). In cazul in care aveti miere zaharisita (semn ca este naturala, stiati nu?) o puteti folosi chiar si in aceasta stare pentru ca se topeste destul de repede. Nu este nevoie sa se tina borcanul cu miere zaharisita in apa fiarta.
- Peste aceasta apa inmiresmata punem zeama (sucul) a 2-3 lamai stoarse. O lamaie spalata o taiem rondele si o punem deasupra florilor de soc la final, pentru aspect frumos si pentru ca un usor gust de coaja de lamaie sa imbratiseze papilele gustative atunci cand servim socata
- Acum este momentul sa adaugam florile de soc spalate si “jumulite” din inflorescenta. Completam cu diferenta de apa si amestecam bine. Borcanul trebuie acoperit cu tifon si pus intr-un loc calduros pentru fermentare.
Dupa 2 zile in care am indeplinit
“ritualul degustarii” a sosit si ziua cea mare: savurarea licorii magice a
copilariei mele. Cand se consuma, se poate adauga in pahar o bucata de
gheata si o felie de lamaie. Pentru un aspect cool puteti adauga si o
frunzulita de menta. E un deliciu racoros. Deja am baut 2 litri din prima
portie si ma pregatesc sa prepar o alta serie
Pentru ca imi place sa ma informez atunci cand folosesc un ingredient, nu vreau sa fac exceptie acum. Asadar am cautat informatii despre vedeta acestei bauturi (socul) si sper sa va placa ceea ce veti citi in continuare
Socul (Sambucus nigra) infloreste in luna mai, vestind trecerea de la exuberanta primaverii la
plenitudinea fierbinte a verii. Este un arbust de dimensiuni medii, a
carui tulpina rasfirata are de regula trei-cinci metri, putand insa ajunge in
cazuri rare si la zece metri inaltime. Scoarta si frunzele sale au un miros
specific, destul de respingator, menit sa alunge vizitatorii nedoriti. Florile,
in schimb, au aroma racoritoare, proaspata, foarte placuta.
Socul este recunoscut, deopotriva in
folclorul romanesc si european, drept planta de leac si planta magica. In
satele din nordul Moldovei si din Ardeal, se spunea ca socul este ocrotit de
catre duhuri. De aceea, el rareori este lovit de trasnet, creste pe orice fel
de pamant, pe florile sale nu se aseaza albina, si rareori este napadit de
omizi sau de alti stricatori. Se mai spunea ca atingerea ramurilor sale este
binefacatoare pentru cei bolnavi, dar nu trebuie sa dormi sub soc, mai ales
daca este inflorit, pentru ca "cei din vant" te pot imbolnavi,
suparati ca le-ai incalcat teritoriul.
In Anglia si in Scandinavia, era
considerata o mare greseala sa tai un soc, mai ales daca era batran, pentru ca
in ramurile sale si-ar avea salas tot felul de duhuri ale naturii, care cand se
intorc pe inserat acasa si isi gasesc locuinta distrusa, se razbuna teribil pe
faptas. Nenumarate mituri si legende exista despre soc, din Orientul
Mijlociu si pana in nordul Europei si al Africii, limitele imensului sau areal.
La aceste mituri stravechi tinde sa mai
adauge cateva si stiinta moderna. Cercetarile din ultimii 15 ani facute in tari
cum ar fi Germania, Elvetia, Israel, Polonia, Serbia sau Statele Unite au scos
in evidenta proprietatile medicinale uluitoare ale socului.
Calitatile terapeutice ale socului sunt
apreciate inca din antichitate, fiind utilizat in special pentru distrugerea
viermilor intestinali. Astazi, florile si frunzele sunt folosite pentru
calmarea nevralgiilor, in afectiuni ale cailor respiratorii si reumatism. Datorita continutului de ulei esential (in
cantitate mica), nitrat de potasiu, zaharuri, mucilagii, vitamina C etc,
florile de soc au efect diuretic, sudorific si laxativ. Totodata, acestea au
actiune antiinflamatoare, antireumatismala, emolienta, galactogena. Scoarta
arborelui de soc are proprietati laxative si diuretice, in medicina populara
fiind intrebuintata ca antihelmintic.
Despre soc am citit aici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu