luni, 14 ianuarie 2013

Siropul de agave – indulcitor natural al sanatatii tale


Zaharul este cel mai pupular si accesibil indulcitor natural, asadar cum de am ajuns la concluzia ca este nociv? Unii au ajuns sa il numeasca ”otrava alba” din cauza ca in urma procesarii este lipsit de toate mineralele si vitaminele ramanand doar caloriile goale. Daca nu te deranjeaza prea tare sa consumi un aliment cu valoare nutritionala nula, atunci poate te deranjeasa sa consumi cu buna stiinta un aliment cu indice glicemic foarte mare care iti deregleaza functiile organismului.





Stiati ca … Parintii sunt avertizati sa nu dea miere copiilor in primul an de viata. Acest lucru se datoreaza faptului ca mierea contine frecvent o bacterie ce poate provoca botulism. In timp ce aceasta bacterie este inofensiva pentru celelalte persoane, la sugari se pot produce toxine in tractul intestinal imatur, cauzand boli, spitalizare, iar in cazuri rare, moartea. Siropul de agave nu provoaca botulism la sugari.


Agava tequilana sau agava albastra este o specie inrudita cu aloe vera ce provine din deserturile Mexicului, dar creste si in zona mediteraneana. Florile, frunzele, tulpina si seva sunt toate comestibile. Exista 136 de specii de agave in Mexic, una dintre acestea fiind agava albastra, singura admisa pentru a fi folosita la fabricarea celebrei bauturi mexicane tequila. Aceasta constituie si o materie prima premium pentru obtinerea siropului de agave, insa se pot utiliza si alte specii ale plantei.
Agava este cunoscuta ca o planta suculenta. Cand planta agave ajunge la varsta de 7-10 ani, frunzele ii sunt taiate dezvaluind esenta plantei (denumita Pina). Dupa taierea frunzelor, Pina seamana cu un ananas gigant.

Ce este Siropul (nectarul) de agave?
Pentru a face nectarul de agave, seva este extrasa din pina, filtrata si incalzita la o temperatura scazuta, favorizand descompunerea carbohidratilor in zaharuri. Datorita temperaturilor scazute utilizate in prelucrarea sevei, multi considera nectarul de agave ca fiind un aliment crud (raw). Nectarul facut din planta este cunoscut in Mexic ca aguamiel, sau "apa de miere".
Siropul este o fructoza mai dulce decat zaharul si mai putin vascos decat mierea. Contine fructoza 90% si glucoza 10%. Seva plantei este de aproape doua ori mai dulce decat zaharul alb rafinat, iar o lingurita contine 60 de calorii. 
Datorita faptului ca aceste substante sunt absorbite lent de organism, nu este stimulata cresterea indicelui glicemic. Dulceata este data de o forma complexa de fructoza denumita inulina. De exemplu, indicele glicemic al nectarului de agave este 27, comparativ cu mierea 83, cu zaharul care are un indice glicemic de 92 sau glucoza care se ridica pana la 137. 

Siropul de agave este derivat din carbohidratii (fructoza) din seva plantei, printr-un proces termic natural, fara substante chimice. El poate fi maroniu sau deschis la culoare. Siropul intunecat la culoare este nefiltrat, contine mai multe minerale si pastreaza mai bine aroma naturala. Siropul deschis la culoare se obtine printr-un usor proces de filtrare. 

Nectarul de agave contine: vitamine (B, C, D, E) si minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu, crom), carbohidrati (fructoza). In schimb are putine calorii

Biorganicbubu.ro va recomanda sa inlocuiti zaharul alb rafinat (moartea alba) cu alternative sanatoase: indulcitori din natura (miere, zahar brun / brut nerafinat / siropuri naturale BIO)

Ce gust are siropul (nectarul) de agave?
Desi are un gust similar mierii, nectarul de agava se dizolva rapid in bauturi reci, ceea ce il recomanda pentru indulcirea bauturilor racoritoare, precum limonada sau cocteiluri de fructe. Multe persoane care nu tolereaza gustul mierii, au gasit in agave o alegere mult mai gustoasa. Seamana cu mierea ca aspect, are un parfum floral-fructat si gust de caramel. Spre deosebire de miere, sirop de agave este complet vegetarian, ceea ce inseamna ca poate fi folosit de catre persoanele care nu doresc sa foloseasca produse asociate cu animalele sau produse de origine animala.

            De ce este contestat siropul de agave?       
      Siropul de agave este contestat de anumiti cercetatori americani, problema fiind legata de consumul in cantitate mare. Trebuie evitat excesul de sirop de agave asa cum trebuie evitat si excesul de zahar. Excesul de glucoza declanseaza o serie de efecte nesanatoase care pot determina in cele din urma o serie de probleme. In SUA sunt foarte multe dezbateri legate de siropul de porumb bogat in fructoza care poate creste riscul de sindrom metabolic si diabet zaharat. Daca cititi etichetele iaurturilor de fructe, al bauturilor dulci, biscuitilor si napolitanelor, veti remarca faptul ca si la noi in Romania, siropul de glucoza-fructoza este prezent pe scara larga. Fiind foarte bogat in fructoza, siropul de agave trebuie consumat cu masura.

Vechii azteci foloseau nectarul ca remediu extern pentru vindecarea ranilor si combaterea infectiilor pielii, proprietatile antimicrobiene ale plantei fiind recunoscute si de medicina moderna.

Sursa datelor:
  1. http://www.allaboutagave.com/index.php
  2. http://www.roportal.ro/articole/siropul-de-agave-6212.htm
  3. http://prodieta.ro/sirop-de-agave-indice-glicemic-mai-mic-decat-zaharul-sirop-de-artar/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu