Detergentul este un produs de sinteza, avand o structura asemanatoare cu cea a sapunului, care modifica tensiunea superficiala a apei, ceea ce permite inlaturarea murdariei. In compozitia tuturor acestor produse exista fosfati ce dauneaza grav sanatatii oamenilor si animalelor, solului, atmosferei, panzei freatice, raurilor, marilor intinderi de apa, florei si faunei. In noiembrie anul trecut, UE a propus interzicerea utilizarii fosfatilor in compozitia detergentilor, dar initiativa a ramas fara ecou
"In continutul fiecarui detergent de rufe, indiferent de denumire (Dero, Bonux, Persil, Ariel, Tide, Rex, Omo etc) intalnim urmatoarele ingrediente:
- 15% - 30% surfractanti aniotici (sau zeoliti);
- 5% surfractanti neionici;
- agenti de inalbire pe baza de oxigen activi, fosfati si fosfonati;
- enzime, parfumuri.
Daca UE sau intreaga umanitate ar impune masuri drastice impotriva poluarii cu detergenti, iar daca acestea ar fi respectate, ecosistemele s-ar putea reface in 25 - 50 de ani." (www.agentia.org)
Din aceeasi sursa am mai aflat ce se gaseste pe lista ingredientelor folosite la detergentii cei mai ieftini, dar si cei mai periculosi:
- LAS (liniar alchibenzensulfonat) ce poate cauza iritatii ale pielii la contactul prelungit;
- inalbitori optici (fluorescenti) care nu albesc rufele, ci doar le confera perceptia de alb si stralucirea, datorate convertirii razelor ultraviolete in lumina. Aceste substante doar inseala ochiul, fara a aduce modificari benefice in compozitia detergentilor. Ba dimpotriva, dauneaza mediului inconjurator, prin deversarea la canalizare sau scurgerea in panza freatica;
- parfumuri, naftati si alte asemenea - tot substante incriminate in declansarea unor manifestari alergice sau iritative.
Potrivit Facultatii de Chimie Industriala Bucuresti, surfractantii sunt "substante chimice care se concentreaza la suprafata si solubilizeaza materialele care au o mica afinitate unele fata de altele. Acumulandu-se pe suprafetele de separare, surfractantii sunt capabili sa modifice puternic proprietatile superficiale ale lichidelor in care se dizolva".
Din aceeasi sursa mai aflam ca reziduurile rezultate sunt deosebit de periculoase pentru natura. Mai mult, surfractantii anionici (cei mai utilizati), nefiind biodegradabili, nu pot fi indepartati cu usurinta de pe suprafata marilor, lacurilor si raurilor, producand o spuma otravitoare si in concentratii foarte mici, care impiedica aerarea apelor, distrugand fauna si vietuitoarele subacvatice. Surfractantii uzuali, de tipul celui anionic - alchibenzensulfonat de sodiu - se obtine numai din materii prime petroliere, la fel ca si in cazul substantelor anionice si cationice.
1 copil din 5 sufera de diferite forme de astm, cel putin 20% dintre copii sufera de dermatite sau alte afectiuni ale pielii, iar cresterea bolilor alergenice din Romania si de pe plan international este de-a dreptul alarmanta. Pe de alta parte, detergentii folositi in Romania sunt foarte puternici, iar populatia nu este adaptata acestor substante. Pe de alta parte, in procesul de spalare cu masini automate, timpul de limpezire a rufelor este extrem de scurt, el neputand sa elimine in totalitate detergentul folosit.
Daca in teritoriu, 85% dintre statiile de epurare nu functioneaza conform reglementarilor UE, Bucurestiul este singura capitala europeana care nu detine o astfel de instalatie. Ceea ce face ca intreaga cantitate de apa reziduala, fie ca e menajera, industriala sau pluviala sa ajunga netratata in raul Dambovita, apoi in Arges, in Dunare si Delta, iar de aici in Marea Neagra. Care mare, aflata in pragul dezastrului ecologic, este cea mai poluata intindere de apa, ramasa aproape fara oxigen, mai ales la mari adancimi. Fosfatii ajunsi in Marea Neagra, dar si tonele de cadmiu, mercur, zinc, crom sau diverse hidrocarburi distrug ecosistemul in mod direct, favorizand inmultirea algelor marine. Iar acestea, la randul lor, consuma oxigen in exces.
Din cauzele aratate anterior, foca de Marea Neagra, o subspecie a focii "calugar", a disparut cu desavarsire, iar efectivele de delfini s-au diminuat de la un milion la cateva mii. Totodata, si restul celor circa 1.500 de specii de vertebrate si nevertebrate inventariate s-au redus considerabil in ultimii 20-30 de ani, din cauza poluarii cu substante chimice. (www.agentia.org)
PE SCURT !!! Detergentii traditionali de rufe contin cel putin:
- surfectant derivat din petrol: suspectat cancerigen uman, infecteaza sangele. Poate distruge imunitatea, sistemele cardiovascular, respirator si reproducator
- fosfati: cei mai mari poluatori ai apei. Ajuta la cresterea algelor care in cele din urma epuizeaza alimentarea apei cu oxigen conducand la moartea pestilor si a altor organisme acvatice.
- 1,4 Dioxina cu efect cancerigen, suprima sistemul imunitar
- Formaldehida produce iritatii la nivelul pielii, ochilor, nasului, gurii, gatului si plamanilor. Poate duce la alergii ale pielii, atacuri de astm si edem pulmonar
- Inalbitor: poate fi mortal. Poate cauza iritatii ale gatului, pielii si ochilor.
Detergentul ecologic lichid de rufe ECOS (Earth Friendly Products) contine:
- surfectant pe baza de plante (nuca de cocos, coaja de sapun, musetel, planta coada calului, lavanda)
- uleiuri esentiale organice (lavanda, magnolie, lemongrass, crin) certificate de NOP (National Organic Program)
- are incorporat balsam de rufe pe baza de soia
- apa purificata
NU CONTINE: fosfati, clor, enzime si derivati din petrol
Iata DE CE, cand vine vorba despre sanatatea familiei mele eu nu mai sunt dispusa sa fac economii !!! Usor dar sigur, am inceput sa inlocuiesc chimicalele din casa cu produse sigure dar eficiente (e drept, putin mai scumpe in comparatie cu ce gasim in supermarket) http://www.biorganicbubu.ro/index.php?id_category=44&controller=category
Intregul continut al site-ului www.biorganicbubu.ro este proprietatea Danucol SRL-D si a furnizorilor sai, fiind aparat de Legea nr 8/1996 (legea pentru protectia drepturilor de autor). Folosirea fara acordul in scris al societatii Danucol SRL-D, a oricaror informatii, date sau fotografii, se pedepseste in conformitate cu legislatia in vigoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu