marți, 9 aprilie 2013

Suntem “toxici”... inainte de a ne naste !!!

Felicitari, tocmai ai aflat ca esti insarcinata. Te gandesti cu emotie la fiinta micuta care a prins viata si a inceput sa se dezvolte in pantecul tau. Acum este perioada multiplelor intrebari si o data cu ele apar si primele semne de ingrijorare. Nu sti cum vei face fata situatiilor noi si neobisnuite la care vei fi supusa in cele noua luni de sarcina. Este o provocare noua pentru fiecare viitoare mamica la care trebuie sa faca fata cu brio.
Acum, mai mult ca oricand, trebuie sa te gandesti la importanta pe care o acorzi ingrijirii personale. Trebuie sa adopti un stil de viata sanatos (ar fi minunat daca acest stil de viata era inceput inainte de sarcina iar acum ar trebui doar sa-l continui) si sa mananci echilibrat.
Si cum nu totul se reduce la o alimentatie sanatoasa, ca viitoare mamica trebuie sa ai in vedere si tipul produselor cosmetice pe care le folosesti. Pentru a asigura o dezvoltare armonioasa a fatului trebuie sa-ti hranesti corpul in mod natural eliminand cat de mult posibil cocktailul de chimicale din produsele de ingrijire zilnica (nu mai putin de 515 substante chimice sunt folosite zilnic de o femeie in procesul zilnic de ingrijire). 

Iti recomand sa citesti aici si aici pentru a intelege mai multe despre chimicalele din cosmetice

In timpul sarcinii, explozia hormonala este foarte mare, de aceea pot aparea o serie de probleme noi, cum ar fi acnee, celulita, vergeturi, piele crapata (mai ales in ultimele luni de sarcina) sau probleme circulatorii. Pielea se intinde si apar usturimi sau mancarimi. Picioarele sunt obosite, umflate si amortesc foarte usor.
Indemnul "sarcina usoara" nu este spus la intamplare, dar ideal ar fi ca fiecare dintre noi sa isi usureze perioada de noua luni si sa aleaga produsele cosmetice potrivite, daca se poate 100% naturale si organice. Astfel, vei trece mai usor peste micile neplaceri legate de intinderea pielii sau caderea parului.
Te intrebi de ce si cum afecteaza fatul expunerea la chimicale? Raspunsul este simplu si nu trebuie sa te gandesti foarte mult pentru a vedea ca am dreptate.
Este binecunoscuta vorba “Esti ceea ce mananci”. Este ingrijorator ca in loc de o rosie bine coapta, aromata si zemoasa ajungi sa mananci un produs vegetal de culoare rosie dar fara nici un gust, ca in loc de cereale si legume asa cum le-a lasat natura consumam produse modificate genetic (porumbul, soia, rosiile, orezul, cartoful, mazarea si rapita se “bucura” cel mai des de modificarea genetica fara etichetare prealabila care sa ateste acest lucru). O dieta alimentara dezechilibrata, adop­tata in timpul sarcinii sau pe perioada alaptarii, poate afecta serios sanatatea copilu­lui.
Pana nu demult se considera ca fetusul e protejat prin placenta de chimicalele cu care mama lui intra in contact, insa in prezent este binecunoscut faptul ca expunerea femeii gravide la astfel de chimicale poate dauna fatului in formare. Cu ajutorul circulatiei sanguine, prin placenta, se realizeaza transportul substantelor nutritive de baza spre copil, substante rezultate in urma digerarii alimentelor de catre mama.  
Cercetatorii de la Universitatea din California au analizat, in perioada 2003-2004, un numar de 268 de femei insarcinate, conform unui studiu publicat de revista Environmental Health Perspectives. In organismul femeilor insarcinate au gasit 163 de substante chimice diverse, unele dintre ele chiar interzise prin lege, in unele parti ale lumii. Bifenili policlorurati, anumite pesticide organoclorurate (DDT), compusi perfluorurati de tipul celor prezenti in teflonul anumitor vase de bucatarie, fenoli, ftalati, hidrocarburi policiclice aromatice si perclorat au fost detectate in 99-100% din femeile gravide. De asemenea, au fost identificate elemente utilizate la fabricarea cutiilor metalice pentru alimente, cunoscute pentru efectul daunator asupra dezvoltarii cerebrale a fatului si pentru riscul crescut al predispozitiei la dezvoltarea celulelor canceroase. 
Expunerea la substante chimice in timpul dezvoltarii fetale poate creste riscul de nastere prematura si malformatii congenitale, poate determina aparitia efectelor negative la nivelul creierului, genereaza probleme cardiovasculare si cancer (Gluckman si Hanson, 2004, Stillerman si colaboratorii, 2008).
 Produsele chimice la care sunt expuse femeile gravide pot traversa placenta si prin intermediul cordonului ombilical ajung la fat. Un numar insemnat de substante chimice au fost gasite in urina si in lichidul amniotic, precum si in sangele din cordonul ombilical. In unele cazuri (de exemplu mercur) expunerile fatului pot fi mai mari decat expunerea materna (Barr si colaboratorii, 2007).
Un studiu realizat in 2009 de cercetatorii de la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA a descoperit perclorat (o componenta solida a combustibilului pentru rachete si toxina puternica ce poate afecta productia de hormoni esentiali pentru dezvoltarea normala a creierului) in probele de sange din cordonul ombilical de la copii nascuti in New Jersey. "De fiecare data cand ne uitam la cele mai recente substante chimice de interes din sangele cordonului ombilical, l-am gasit (perclorat)", a spus Dr Anila Jacov, cercetator senior EWG si co-autor al raportului. "De data aceasta am descoperit printre alte substante periculoase si BPA, in aproape toate mostrele de sange din cordonul ombilical al copiilor testati de noi. Acest studiu demonstreaza ca nou-nascutii sunt expusi la BPA in uter", a spus Jacob. 
Au fost luate probe de sange din cordonul ombilical al nou-nascutilor din 10 tari. Aceste probe au fost testate pentru 413 substante chimice toxice. Ei au descoperit 287 de aceste substante chimice printre aceste probe, media fiind de 200 pe esantion. Printre aceste substante chimice au fost produse chimice industriale si pesticide interzise in urma cu peste 30 ani, ingrediente din produse de consum precum si produse secundare din deseuri. Dintre substantele chimice testate, 134 sunt asociate cu cancer, 151 asociate cu defecte de nastere (malformatii), 154 asociate cu intreruperi hormonale, 186 asociate cu infertilitate, 130 asociate cu toxicitatea sistemul imunitar si 158 au fost neurotoxine.
"Aceasta este o dovada concludenta ca bebelusii sunt expusi la sute de produse chimice industriale pe tot parcursul sarcinii", a declarat pentru Associated Press Sonya Lunder, un om de stiinta EWG. "Placenta nu este un scut magic". Multe dintre produsele cosmetice contin substante si ingrediente care patrund in profunzimea pielii si intra in fluxul sangvin si pot afecta fatul (cantitati mici, utilizari regulate, zilnice pot afecta in anumite stagii dezvoltarea fatului).
Dezvoltarea in uter este etapa cea mai vulnerabila a vietii, astfel incat trebuie sa facem tot ce putem pentru a ne proteja nou nascutii. Acum stim ca nu suntem protejati de placenta mamei. Asadar “poluarea” sau “intoxicarea cu chimicale” incepe in uter.

Am citit aiciaiciaici si aici

Surse imagini:12 si 3

Intregul continut al site-ului www.biorganicbubu.ro este proprietatea Danucol SRL-D si a furnizorilor sai, fiind aparat de Legea nr 8/1996 (legea pentru protectia drepturilor de autor).Folosirea fara acordul in scris al societatii Danucol SRL-D, a oricaror informatii, date sau fotografii, se pedepseste in conformitate cu legislatia in vigoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu