marți, 30 iunie 2015

VIDEO: Grasimile alimentare: intre periculoase si benefice - Dr Calin Marginean

Majoritatea alimentelor contin diferite tipuri de grasimi, unele mai bune, altele mai putin bune. Chiar si cele bune trebuie consumate in cantitati moderate pentru ca organismul produce oricum singur „grasimi”, din excesul de calorii. Grasimile pe care le consumam noi se numesc alimentare si provin, fie din surse animale, fie din cele vegetale. Si da, grasimile sunt unul dintre macronutrientii vitali de care avem nevoie. De exemplu, unele vitamine au nevoie de grasimi pentru a fi absorbite in organism.
Totul pare in regula pana acum, nu-i asa? Sa nu ne grabim. In orice poveste, chiar si in cele despre alimentatie, exista intotdeuna o parte intunecata: grasimile sunt bogate in calorii. Prin urmare, orice consum ridicat de grasimi duce mai departe la acumularea de kilograme si poate chiar la obezitate, diabet si cancer.



Cercetarile privind rolul si efectele pe care le au grasimile asupra organismului sunt intr-un continuu proces, dar lucrul despre care toata lumea e sigura este ca grasimile nesaturate sunt, ai ghicit, foarte bune pentru sanatate.

Grasimi mai putin sanatoase
- Grasimile saturate. Sunt de obicei de origine animala, ca de exemplu: carne, untura si grasime provenita din alimentele lactate. Grasimile saturate cresc nivelul de colesterol din sange, mai ales cel de tip LDL( lipoproteina cu densitate scazuta). Acest tip de colesterol creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a diabetului.
- Grasimile hidrogenate. Acest tip de grasimi se gasesc in putine alimente in mod natural. Acestea sunt obtinute din uleiuri, in urma unui proces chimic. Grasimile partial-hidrogenate sunt mai usor de folosit la gatit, fata de grasimile celelalte, dar tot ele cresc nivelul de colesterol si riscurile cardiovasculare intr-un mod mult mai dramatic decat toate celelalte grasimi.
Ambele tipuri de grasimi, atat cele saturate, cat si cele hidrogenate, devin solide la temperatura camerei. De exemplu: untura de porc sau de vita si margarina.

Grasimile sanatoase
Grasimile despre care se crede in prezent ca sunt benefice pentru organism sunt cele nesaturate, iar aici regasim 3 tipuri:
- Grasimile mononesaturate. Acest tip de grasimi se gaseste intr-o varientate de alimente si uleiuri. Studiile au aratat ca acestea duc la cresterea nivelului de colesterol bun, acest lucru insemnand ca bolile de inima sunt tinute la distanta. Tot grasimile mononesaturate controleaza nivelul de insulina din sange.
- Grasimile polinesaturate. Le gasim mai ales in uleiuri si plante si au acelasi efect ca cele mononesaturate: scad nivelul de colesterol rau si riscul aparitiei diabetului de tip 2.
- Acizii grasi omega-3. Sunt mai degraba un tip de grasimi polinesaturate pe care ii gasim in grasimea de peste (sursa animala) si in uleiul de in (sursa vegetala). Sunt foarte benefici pentru inima si scad riscul aparitiei bolilor arteriale.

Un lucru important de rentinut este acesta: NU renunta la grasimi! Organismul are nevoie de grasimi pentru a functiona normal, dar cel mai bine este sa i le oferi pe cele sanatoase. Daca renunti complet la grasimi risti ca organismul sa nu mai absoarba vitaminele si acizii grasi esentiali.
"O dieta lipsita in intregime de grasimi este periculoasa. Pentru omul sanatos se recomanda ca grasimile sa reprezinte sub 25-30% din aportul caloric total in fiecare zi", Dr Mencinicopschi.

RECOMANDARE: Dincolo de uleiul de floarea soarelui si cel de masline cu care ne-am obisnuit, exista o varietate de alte uleiuri aromate, care schimba radical orice mancare. Marii sefi bucatari francezi folosesc, pentru a da un gust cu totul special mancarurilor, uleiuri rare, 100% naturale, obtinute prin presare la rece. Uleiurile de arahide, alune, susan, argan, rapita, samburi de struguri, fistic, etc, sunt apreciate si din punct de vedere dietetic, avand un rol foarte important asupra sanatatii. Acestea sunt combinate cu oteturi balsamice / creme de otet balsamic / oteturi aromatizate pentru a da gusturi unice si inedite alimentelor.
http://www.biorganicbubu.ro/index.php?id_category=119&controller=category
Uleiurile presate la rece sunt uleiuri nerafinate chimic si sunt obtinute prin presarea mecanica a semintelor. Ele au un rol important in alimentatie, mai ales in cadrul unei diete echilibrate si sanatoase. Este bine cunoscut faptul ca uleiurile presate la rece sunt bogate in acizi grasi polinesaturati, in vitamine, minerale si antioxidanti, ele avand o actiune complexa si foarte benefica asupra organismului. Preferand consumul de uleiuri presate la rece in locul celor rafinate si al grasimilor de origine animala, se poate preveni imbatranirea precoce, se obtine scaderea colesterolului ai a hipertensiunii arteriale, a riscului de accident vascular, se poate preveni aparitia depresiilor, a insomniei, a alergiilor, a constipatiei, a litiazei renale sau biliare. De asemenea, daca sunt consumate in mod echilibrat, uleiurile presate la rece au un efect benefic asupra ficatului, a pielii si sunt foarte utile pentru mentinerea echilibrului hormonal. Aceste efecte benefice nu pot aprea in cazul uleiurilor rafinate, deoarece in acest caz, extractia din seminte se face la temperaturi ridicate, ceea ce are ca efect inactivarea multora dintre componentele benefice ale uleiului, iar pe de alta parte se folosesc multe substante chimice pentru rafinarea si stabilizarea uleiului care au o serie de efecte nocive asupra organismului. 

SURSA: AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu