sâmbătă, 7 septembrie 2013

Ganduri de mamica ... lacrimile bebelusului...

Ai un copil... primul... Ca proaspata mamica poate nu ai incredere in fortele tale, te simti coplesita de ganduri si griji pentru fiinta micuta pe care ai adus-o pe lume. E atat de fragil incat teama ca il ranesti e imensa... insa de cele mai multe ori aceasta teama este nejustificata.

Ai familie, prieteni, vecini... toti gata sa iti ofere 1001 sfaturi despre orice, chiar daca tu nu le soliciti... Totul insa cu buna intentie. De cate ori, ca proaspat parinte, tatic dar mai ales mamica, nu ai primit sfaturi de la persoane cu experienta? Astfel, la inceput aproape zilnic auzi: Trebuie sa... Nu trebuie sa ...

Probabil nu iti dai seama, dar deja ai raspunsuri la toate intrebarile tale. Fiecare copil este unic, asadar nu exista o reteta care sa se potriveasca tuturor copiilor

Exista o singura exceptie, o reteta a succesului infailibila: ai incredere in tine draga mamica. Iti iubesti copilul si primul instinct ca parinte este de a-l proteja. Niciodata nu vei face o greseala ireversibila care sa iti afecteze copilul. Cu siguranta insa, vei face incet dar sigur progrese impreuna cu copilul tau. El este cel mai bun profesor. Doar asculta-ti instinctul !

Cel mai dezbatut subiect: lacrimile copilului. Aici cu totii avem o poveste sau o explicatie plauzibila. 

Daca nu ai primit acest sfat inca nu e timpul pierdut. Vei auzi "lasa-l sa planga, in caz contrar va fi un rasfatat". Trebuie sa tii cont ca acest bebelus a prins viata si a crescut in burtica ta. Timp de 9 luni a stat ghemuit intr-un mediu cald si confortabil, fara zgomot, privirea nu i-a fost "atacata" de lumina etc. Cand bebelusii se nasc, ei nu cunosc mediul in care vor ajunge si au nevoie de protectie. De aceea plang cand ceva ii sperie si vor sa regaseasca ceva cunoscut care sa ii calmeze: vocea mamei, bataile inimii ... bratele calduroase si primitoare etc. Bebelusul nu este un "escroc sentimental" asa cum am auzit... este doar o fiinta micuta si plapanda intr-o lume mult prea mare si prea de neinteles pentru el.

Bucurati-va impreuna de aceasta perioada minunata in care avand grija de copilul tau redescoperi ce frumoasa este etapa din viata numita copilarie. Perioada maternala este oportunitatea de a fi in armonie cu copilul tau, perioada in care bebelusul / copilul mic are nevoie de atingerea calda si tandra a ambilor parinti, dar mai ales a mamei. Mamica draga, dormi impreuna cu copilul tau "piele pe piele". Poate nu iti dai seama, dar acesta este momentul care te face sa te simti libera si poti constata cu usurinta cat de mult ii place asta copilului tau. 

Incearca sa il intelegi: bebelusii comunica cu noi prin lacrimile lor. De aceea lacrimile nu sunt intotdeauna semn de durere. Usor si cu rabdare o sa inveti sa intelegi cererile copilului. S-ar putea intampla mai repede decat iti poti imagina. 

Nu fi prea dura cu tine. Copilul nu a fost "livrat" impreuna cu un manual. Vei afla despre copilul tau mai multe si mai mult pe zi ce trece. 

Cu drag, 
Valentina - mamica de Buburuza

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu