luni, 14 ianuarie 2013

Siropul de agave – indulcitor natural al sanatatii tale


Zaharul este cel mai pupular si accesibil indulcitor natural, asadar cum de am ajuns la concluzia ca este nociv? Unii au ajuns sa il numeasca ”otrava alba” din cauza ca in urma procesarii este lipsit de toate mineralele si vitaminele ramanand doar caloriile goale. Daca nu te deranjeaza prea tare sa consumi un aliment cu valoare nutritionala nula, atunci poate te deranjeasa sa consumi cu buna stiinta un aliment cu indice glicemic foarte mare care iti deregleaza functiile organismului.





Stiati ca … Parintii sunt avertizati sa nu dea miere copiilor in primul an de viata. Acest lucru se datoreaza faptului ca mierea contine frecvent o bacterie ce poate provoca botulism. In timp ce aceasta bacterie este inofensiva pentru celelalte persoane, la sugari se pot produce toxine in tractul intestinal imatur, cauzand boli, spitalizare, iar in cazuri rare, moartea. Siropul de agave nu provoaca botulism la sugari.


Agava tequilana sau agava albastra este o specie inrudita cu aloe vera ce provine din deserturile Mexicului, dar creste si in zona mediteraneana. Florile, frunzele, tulpina si seva sunt toate comestibile. Exista 136 de specii de agave in Mexic, una dintre acestea fiind agava albastra, singura admisa pentru a fi folosita la fabricarea celebrei bauturi mexicane tequila. Aceasta constituie si o materie prima premium pentru obtinerea siropului de agave, insa se pot utiliza si alte specii ale plantei.
Agava este cunoscuta ca o planta suculenta. Cand planta agave ajunge la varsta de 7-10 ani, frunzele ii sunt taiate dezvaluind esenta plantei (denumita Pina). Dupa taierea frunzelor, Pina seamana cu un ananas gigant.

Ce este Siropul (nectarul) de agave?
Pentru a face nectarul de agave, seva este extrasa din pina, filtrata si incalzita la o temperatura scazuta, favorizand descompunerea carbohidratilor in zaharuri. Datorita temperaturilor scazute utilizate in prelucrarea sevei, multi considera nectarul de agave ca fiind un aliment crud (raw). Nectarul facut din planta este cunoscut in Mexic ca aguamiel, sau "apa de miere".
Siropul este o fructoza mai dulce decat zaharul si mai putin vascos decat mierea. Contine fructoza 90% si glucoza 10%. Seva plantei este de aproape doua ori mai dulce decat zaharul alb rafinat, iar o lingurita contine 60 de calorii. 
Datorita faptului ca aceste substante sunt absorbite lent de organism, nu este stimulata cresterea indicelui glicemic. Dulceata este data de o forma complexa de fructoza denumita inulina. De exemplu, indicele glicemic al nectarului de agave este 27, comparativ cu mierea 83, cu zaharul care are un indice glicemic de 92 sau glucoza care se ridica pana la 137. 

Siropul de agave este derivat din carbohidratii (fructoza) din seva plantei, printr-un proces termic natural, fara substante chimice. El poate fi maroniu sau deschis la culoare. Siropul intunecat la culoare este nefiltrat, contine mai multe minerale si pastreaza mai bine aroma naturala. Siropul deschis la culoare se obtine printr-un usor proces de filtrare. 

Nectarul de agave contine: vitamine (B, C, D, E) si minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, seleniu, crom), carbohidrati (fructoza). In schimb are putine calorii

Biorganicbubu.ro va recomanda sa inlocuiti zaharul alb rafinat (moartea alba) cu alternative sanatoase: indulcitori din natura (miere, zahar brun / brut nerafinat / siropuri naturale BIO)

Ce gust are siropul (nectarul) de agave?
Desi are un gust similar mierii, nectarul de agava se dizolva rapid in bauturi reci, ceea ce il recomanda pentru indulcirea bauturilor racoritoare, precum limonada sau cocteiluri de fructe. Multe persoane care nu tolereaza gustul mierii, au gasit in agave o alegere mult mai gustoasa. Seamana cu mierea ca aspect, are un parfum floral-fructat si gust de caramel. Spre deosebire de miere, sirop de agave este complet vegetarian, ceea ce inseamna ca poate fi folosit de catre persoanele care nu doresc sa foloseasca produse asociate cu animalele sau produse de origine animala.

            De ce este contestat siropul de agave?       
      Siropul de agave este contestat de anumiti cercetatori americani, problema fiind legata de consumul in cantitate mare. Trebuie evitat excesul de sirop de agave asa cum trebuie evitat si excesul de zahar. Excesul de glucoza declanseaza o serie de efecte nesanatoase care pot determina in cele din urma o serie de probleme. In SUA sunt foarte multe dezbateri legate de siropul de porumb bogat in fructoza care poate creste riscul de sindrom metabolic si diabet zaharat. Daca cititi etichetele iaurturilor de fructe, al bauturilor dulci, biscuitilor si napolitanelor, veti remarca faptul ca si la noi in Romania, siropul de glucoza-fructoza este prezent pe scara larga. Fiind foarte bogat in fructoza, siropul de agave trebuie consumat cu masura.

Vechii azteci foloseau nectarul ca remediu extern pentru vindecarea ranilor si combaterea infectiilor pielii, proprietatile antimicrobiene ale plantei fiind recunoscute si de medicina moderna.

Sursa datelor:
  1. http://www.allaboutagave.com/index.php
  2. http://www.roportal.ro/articole/siropul-de-agave-6212.htm
  3. http://prodieta.ro/sirop-de-agave-indice-glicemic-mai-mic-decat-zaharul-sirop-de-artar/ 

joi, 10 ianuarie 2013

Bentley Organic - cosmetice din natura ... fara sa coste natura !!!

       Bentley Organic este filiala a Thos Bentley & Son Ltd, societate care a fost infiintata prin anii 1850, cu o puternica istorie in industria sapunurilor, acum la cea de-a cincea sa generatie.
In 2000 si din nou in 2007 compania a primit Queen's Award for Enterprise, cea mai inalta distinctie acordata in Marea Britanie pentru performanta in afaceri. Mai mult, Bentley Organic e singura fabrica de sapun din lume care are atat certificari organice (Soil Association), cat si standardul de mediu ISO 14001.

                  

 Are in palmares nenumarate alte premii si nominalizari, ultima notabila fiind participarea ca finalist in 2 categorii la Natural and Organic 2009 Awards, respectiv cu uleiul pentru bebelusi la categoria Best Organic Baby Product si cu dezinfectantul de maini la categoria Best Organic Bodycare Product.

Astfel au ajuns sa creeze gama de ingrijire copii, din care fac parte uleiul pentru bebelusi 100% organic si dezinfectantul de jucarii 90% organic sau dezinfectantul de maini 90% organic. Aceste ultime doua produse, absolut unice si inovatoare, au fost deosebit de bine primite, inclusiv intr-o aparitie elogioasa in Sunday Post in septembrie 2009.

Poate ar trebui sa mentionam: diferenta esentiala dintre dezinfectantul de jucarii de la Bentley Organic si orice altceva existent pe piata este ca acest dezinfectant este certificat de catre Soil Association si in plus trece si toate testele British Standard pentru a ucide germenii si bacteriile. 
O combinatie incredibila, nu-i asa?
Pentru mai multe detalii despre produsele Bentley Organic: www.bentleyorganic.com.

Toate produsele Bentley Organic sunt disponibile pe site-ul Biorganicbubu.ro (http://www.biorganicbubu.ro/index.php?id_manufacturer=3&controller=manufacturer)

duminică, 6 ianuarie 2013

Tu cum recunosti produsele BIO?

Alimentele si bauturile bio sunt produse din ingrediente provenite din agricultura ecologica, fara a contine substante de sinteza, conservanti sau coloranti artificiali.

Cu siguranta la un moment dat multi dintre doritorii unui mod de viata sanatos isi pun intrebarea: cum se deosebesc produsele bio de cele obisnuite? Raspunsul este simplu: ajunge sa citesti eticheta si sa vezi cate substante sintetice sunt trecute. Produsele alimentare BIO nu trebuie sa contina: E-uri, coloranti alimentari artificiali, potentiatori de gust, arome artificiale. Daca gasesti doar unul dintre substantele amintite mai sus atunci e clar, produsul nu e ecologic! Si nu te lua dupa ambalajele pe care scrie cu majuscule BIO. In schimb vezi produsele care au emblema AE, adica agricultura ecologica
    Cine stabileste standardele de certificare organica pentru mancare si produse agricole? In Uniunea Europeana, standardele produselor agricole bio sunt stabilite prin lege si este interzisa utilizarea abuziva a cuvintelor: „organic”, „bio” sau „ecologic”. Pentru produsele certificate bio au fost stabilite sigle distincte, usor de recunoscut de catre consumatori. Printre aceste sigle nationale se numara



Exista si o sigla a Uniunii Europene pentru produsele agricole sau a altor tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol? Da, eco-frunza a fost lansata si este obligatorie din iulie 2010. La inceput a fost utilizata impreuna cu cea a statelor nationale, intr-o perioada de tranzitie. A inlocuit siglele vechi complet din iulie 2012
Insa cel mai prestigios organism de certificare organcia la nivel mondial este Soil Association.  Conditiile pentru ca un produs sa primeasca aceasta certificare sunt:


Cosmeticele bio (cosmetice organice – cosmetice ecologice) sunt produse din ingrediente provenite din agricultura ecologica, iar unele contin ingrediente de sinteza nepericuloase (numai cele semnalate ca organice 100% contin numai ingrediente naturale, acestea fiind destul de putine, in general unturi de corp, balsamuri de buze sau uleiuri). Cosmeticele bio nu trebuie sa contina parabeni, parafina, parfum, sodium lauryl sulfate/sodium laureth sulfate, propylene glycol, mercur, plumb, ftalati, formaldehida, si lista de ingrediente nocive poate continua.
Cosmeticele bio sunt obligatoriu certificate de catre una din organizatiile autorizate din domeniu si sunt etichetate ca atare. Pe raspunderea lor, aceste organisme verifica procesele de aprovizionare, productie si transport ale cosmeticelor si emit certificatul organic sau natural in cazul in care sunt indeplinite standardele necesare.
Cum recunoastem un produs cosmetic organic sau natural certificat?
Pe ambalajul unui produs organic certificat apare sigla organismului care a efectuat certificarea. Iata siglele celor mai importante institutii de certificare organica din Europa
                                                           BDIH – Germania                                            Ecocert – Franta                                

 - peste 95% din ingredientele produsului cosmetic sunt certificate organic, atunci produsul respectiv poate utiliza sigla Soil Association si poate introduce cuvantul „organic” in denumire
- daca 100% din ingredientele produsului cosmetic sunt certificate organic, atunci produsul respectiv poate utiliza sigla Soil Association si poate introduce cuvantul „100% organic” in denumire
- daca peste 70% din ingredientele produsului cosmetic sunt certificate organic, atunci produsul respectiv poate utiliza sigla Soil Association si poate introduce expresia „realizat cu ingrediente organice” in denumire.