vineri, 14 august 2015

VIDEO Prelucrarea anumitor alimente sanatoase - Boala sigura - Dr Calin Marginean

Daca incercati sa mancati sanatos, trebuie sa stati departe de alimentele prelucrate. Este un sfat bun, insa se pare ca multi oameni sunt confuzi cu privire la ceea ce constituie exact produsele alimentare prelucrate.

Alimentele tehnologic modificate, fie pentru conservare sau consum imediat sunt numite alimente procesate. Alimentele procesate sunt ambalate in cutii de conserva, pungi, sau cutii de carton. Desi cei mai multi oameni stiu ca alimentele procesate nu sunt bune, totusi uneori le este dificil sa le evite. Amintiti-va - alimentele procesate sunt alimentele modificate de la starea lor naturala, fie pentru conservare si depozitare, fie din comoditate. Metodele folosite in cazul alimentelor prelucrate includ conservarea in conserve, congelarea, refrigerarea, deshidratarea si pasteurizarea. V-ati intrebat vreodata de ce un aliment de preambalat ramane proaspat luni de zile, pe cand aceeasi mancare facuta in casa mucegaieste in cateva zile? Deoarece producatorii de produse alimentare utilizeaza ingrediente artificiale care prelungesc "viata" unui produs. Din pacate, ele pot avea un efect negativ asupra sanatatii oamenilor.

Alimente prelucrate periculoase pentru organism
Alimentele prelucrate, care includ amestecuri gata preparate, ca de exemplu produsele de patiserie, panificatie, produsele lactate, alimentele pentru micul dejun pot fi un risc pentru sanatate.

Complicatii pentru sanatate determinate de alimentele procesate:
- Obezitatea: Alimentele prelucrate, bogate in calorii, dar sarace in nutrienti pot cauza obezitate, in special la copii.
- Diabetul: Persoanele care consuma alimente procesate au un aport mai mare de zaharuri. Astfel, riscul de diabet zaharat creste in mod semnificativ.
- Bolile de inima: Alimentele procesate contin un tip periculos de grasime numita acid trifluoroacetic sau TFA. TFA-ul creste LDL (colesterolul rau) si scade HDL (colesterolul bun). Acesta poate duce la tot felul de boli de inima. Mai mult, deoarece alimentele procesate au un continut ridicat de sare pot afecta inima si vasele de sange
- Cancer: Carnurile procesate din hot-dog, carnati, mezeluri etc cresc riscul de cancer pancreatic si nu numai
- Chiar si riscul crescut de depresie a fost legat de consumul de alimente procesate.

Alimentele procesate contin adesea aditivi alimentari periculosi ce pot pune viata in pericol. Pericolul poate veni de la consumul pur si simplu de aditivi, sau prin consumul regulat de aditivi si acumularea acestora in organism. 
De exemplu sulfitii: E-urile de la 220 pana la 228. Sulfitii pot provoca dureri de cap, sindromul colonului iritabil, eruptii cutanate, probleme de comportament si astm. Legatura cu astmul a iesit la iveala in anii 80 odata cu mediatizarea a 12 decese si reactii severe de astm la sute de persoane care au consumat salate pulverizate cu sulfiti. Foarte periculoase (mai ales pentru copii) sunt fructele uscate / deshidratate care contin sulfiti.
Conservantii, substantele chimice, colorantii si aditivii din produsele alimentare prelucrate pot avea efecte negative asupra
ficatului.

Alimentele procesate nu sunt benefice pentru dieta si in mod special pentru persoanele care vor sa slabeasca. Amintim aici:
- Conservele deoarece au cantitati mari de sodiu sau de grasime.
- Painea si pastele facute cu faina alba rafinata in loc de cereale integrale.
-Alimentele ambalate bogate in calorii cum ar fi chips-uri, ciocolata, bomboane.
- Bastoanele de peste congelat si alimentele bogate in sodiu.
- Prajiturile si fursecurile ambalate.
- Sosurile sunt bogate in grasimi si sodiu.
- Cerealele indulcite pentru micul dejun.
- Carnea procesata.

Prelucrarea poate afecta gustul si proprietatile produselor alimentare. Producatorii de produse alimentare procesate pot adauga zaharuri ieftine sau artificiale, saruri, grasimi sau aditivi pentru:
- Imbunatatirea sau restabilirea aromei si a proprietatilor produselor alimentare
- A ascunde gustul ingredientelor de calitate slaba, care au fost adaugate pentru a imbunatati textura, aspectul
- cresterea perioadei de valabilitate a produselor alimentare

Cu alte cuvinte, procesarea inseamna indepartarea nutrientilor,
schimbarea nutrientilor buni cu altii mai slabi calitativi, cresterea continutului de calorii, precum si eliminarea fibrelor extrem de necesare pentru o dieta corecta si echilibrata.

Alimentele procesate sunt alimente care au fost:
- Incalzite sau tratate termic (de exemplu alimentele uscate si conservele)
- Albite (de exemplu faina alba)
- Pasteurizate (de exemplu laptele)
- Iradiate (de exemplu ierburile aromatice, condimentele, fructele)
- Imbogatite cu aditivi alimentari (de exemplu fideaua, produsele lactate, sosurile de gatit).

Exista o varietate de lucruri care se intampla in timpul cultivarii, recoltarii, depozitarii si pregatirii alimentelor si care pot afecta continutul lor nutritional.
- Ingrasamintea. Cele mai multe culturi sunt produse pe soluri fertilizate. Ingrasamintea tinde sa scada continutul de vitamina C din culturi si sa creasca continutul in proteine.
- Macinarea cerealelor si cernerea pentru a elimina cojile fibroase (taratele). Acesta este motivul pentru care unele produse (exemplu painea alba) sunt mai putin hranitoare decat cele obtinute din faina integrala, cu toate ca au fost in mod artificial imbogatite cu o parte din elementele nutritive care au fost pierdute prin macinare. Este imposibil sa adaugati inapoi tot ceea ce s-a scos, in special fitochimicalele. "Fibrele", care se adauga inapoi la unele produse sunt de multe ori in forma de amidon rezistent, care nu poate fi la fel de benefic ca fibra eliminata.
- Sterilizare. Inainte ca un produs alimentar sa fie pus in conserve sau congelat, este de obicei incalzit foarte rapid, la abur sau in apa. Vitaminele solubile in apa, inclusiv vitamina C si complexul de vitamine B, sunt sensibile si usor de distrus de albire.
- Conservele sunt incalzite pentru a se distruge orice microorganisme periculoase si pentru a extinde durata de viata a acestora. Anumite micro-organisme necesita tratament termic sever si acest lucru poate afecta gustul si textura produsului. Conservantii, in general, nu sunt necesari si nu sunt utilizati in conserve. Vitaminele solubile in apa sunt distruse la temperaturi ridicate.
- Congelarea. Valoarea nutritiva a unui produs alimentar este mentinuta atunci cand este inghetat. Pierderile de substante nutritive sunt cauzate de prelucrarea de dinainte de congelare si de gatitul dupa decongelare.
- Pasteurizarea consta in incalzirea laptelui pentru a distruge micro-organismele. In cazul sucurilor de fructe pasteurizate, pot aparea pierderi de vitamina C.
- Deshidratarea. Uscarea alimentelor, cum este cazul fructelor, poate reduce cantitatea de vitamina C continuta, dar poate concentra, de asemenea, alte elemente nutritive, in special fibrele vegetale si zaharurile. Deshidratarea produselor alimentare duce la concentrarea nutrientilor care prin consum, ca atare, poate contribui la cresterea in greutate. In cazul in care un produs alimentar deshidratat este hidratat sau fiert, substantele nutritive sunt dizolvate si pierdute in apa de gatit.
- Pregatirea legumelor. Majoritatea legumelor sunt curatate sau taiate inainte de gatit pentru a se elimina tegumentul tare sau surplusul de frunze. Cu toate acestea, cea mai mare parte a substantelor nutritive (exemplu vitaminele) se regasesc la suprafata tegumentului la cele mai multe legume. Curatarea excesiva poate insemna o reducere foarte mare a valorii nutritionale a legumelor.
- Pierderea substantelor nutritive prin gatire. Unele vitamine se dizolva in apa, astfel vitaminele se pierd in apa de gatit.

Va invit sa vizionati si prezentarea Dr Calin Marginean referitoare la Prelucrarea alimentelor. Sunt informatii extrem de pretioase de care ar trebui sa tinem cont fiecare dintre noi pentru a ne pastra sanatatea si vitalitatea. Vizionare placuta !!!



Sursa datelor aici